Destinataris: Treballadors en actiu
Lloc impartició: SABADELL
Objectius:
Objectius generals:
- Conèixer els conceptes generals relacionats amb la disfàgia i aplicar les tècniques de deglució.
Objectius específics:
1. Identificar l’epidemiologia i etiologia de la disfàgia
2. Reconèixer els signes d’alarma de la disfàgia
3. Aplicar les bases nutricionals adequades al trastorn en la deglució de l’usuari
4. Conèixer les principals estratègies posturals i maniobres per millorar la deglució dels usuaris
5. Prevenció de la disfàgia. Importància de l'entorn i de l'ambient
Continguts:
1. Trastorns en la deglució i disfàgia. Conceptes generals
1.1. Bases deglutoris
1.1.1. Deglució atípica i adaptada
1.1.2. Disfàgia atípica i esofàgica
1.1.3. Abordatge multidisciplinari
1.2. Detecció de signes d’alarma
1.2.1. Algoritme del pas a pas
1.2.2. Observació: muscular oral, muscular facial postural, cavitat oral, dental i parells cranials
1.2.3. Observació exhaustiva: Protocols pràctics en deglució i en disfàgia amb pulsioxímetre
2. Tractament de la disfàgia: tècniques de deglució
2.1. Bases nutricionals
2.2.1. Tipus de dietes
2.2.2. Textures i viscositats
2.2.3. Espessidors i gelificacions
2.2.4. Tècniques culinàries compensatòries.
2.2.5. Estratègies posturals
2.2.6. Maniobres de deglució. Ennuegaments
3. Exercicis de rehabilitació neuromuscular
3.1. Musculació orofacial activa
3.2. Musculació orofacial passiva i tapping
4. Prevenció de la disfàgia: La importància de l'entorn i de l'ambient |