REQUISITS D’ACCÉS:
a. Certificat de professionalitat nivell 1
b. Títol Professional Bàsic (FP Bàsica)
c. Títol de Graduat en Educació Secundaria Obligatòria (ESO) o equivalent
d. Títol de Tècnic (FP Grau Mig) o equivalent
e. Certificat de Professionalitat de nivell 2
f. Haver superat la prova d’accés a Cicles Formatius de Grau Mig
j. Haver superat qualsevol prova oficial ;accés a la universitat
OBJECTIUS GENERALS
Reconèixer els costums i valors relacionat amb la mort i acompanyament al dol de les cultures més destacades que conviuen en el del territori català
CONTINGUTS
DESENVOLUPAMENT MODULAR
MÒDUL DE FORMACIÓ 1: DENOMINACIÓ La visió de la pèrdua i la mort en les diferents cultures: valors i costums.
OBJECTIU
Identificar les característiques generals dels costums i valors en relació amb la mort i de les
cultures més habituals que conviuen al territori català.
DURADA
6 hores
RESULTATS D’APRENENTATGE
• Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques
-Identificació de les cultures més habituals que conviuen al territori català
• Definició dels valors més comuns a cada cultura
• Anàlisi dels costums més comuns sobre el tracte a la persona al final de la vida i
els seus familiars.
• Explicació dels ritus més comuns relacionats amb la fi de la vida.
-Identificació de les religions més habituals al territori català
• Enumeració dels valors més comuns a cada religió en relació amb la mort i i les
emocions presents
• Anàlisi dels costums sobre el tracte a la persona al final de la vida i els seus
familiars.
• Explicació dels ritus més comuns relacionats amb la fi de la vida dins de cada
religió.
- Habilitats de gestió, personals i socials
- Adquisició de consciència d’altres formes de viure el dol i la mort diferents a la cultura i
confessió religiosa del participant.
- Comportament respectuós cap a maneres de pensar diferents a la del participant.
- Reflexió sobre la importància de la cultura i religió en els moments finals de la vida.
MÒDUL DE FORMACIÓ 2: DENOMINACIÓ L’Acompanyament a la persona i la família durant el procés de dol des de la interculturalitat.
OBJECTIU
Analitzar, articular i respondre a les necessitats de la persona en situació de dol i la seva família
des d’una vessant intercultural i integradora.
DURADA
7 hores
RESULTATS D’APRENENTATGE
Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques
- Descripció de les necessitats de les persones en procés de dol durant l’hospitalització.
• Identificació de les necessitats de la persona en situació de final de vida
• Enumeració i anàlisi del les necessitats de la família
- Distinció entre dol normal i dol complicat
• Delimitació de les característiques del dol sa i del dol patològic
• Explicació dels diferents tipus de dol
• Anàlisi del fenomen de desvinculació durant el moments previs i posteriors a la
mort
Habilitats de gestió, personals i socials
● Actitud de respecte envers les necessitats de la persona en dol i la seva família
● Comportament equilibrat en l’acceptació de les decisions del propi finat i la seva
família
● Cooperació amb els diferents professionals, família i persona en dol cap a un fi comú.
MÒDUL DE FORMACIÓ 3: DENOMINACIÓ El rol del professional de salut davant la diversitat cultural i els processos de dol.
OBJECTIU
Gestió de l’acompanyament al procés de dol a partir de l’anàlisi i comprensió dels propis processos.
DURADA
7 hores
RESULTATS D’APRENENTATGE
Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques
- Comparació i anàlisi del propis processos de dol envers les diferents identitats culturals
• Localització i classificació dels dols viscuts
- Aplicació de les diverses eines d’acompanyament a la família i persona en dol
• Gestió dels moments d’escolta
• Gestió emocional
• Aplicació de les tècniques més adequades en cada cas
Habilitats de gestió, personals i socials
- Autocontrol emocional adreçat a separar la història de la persona en dol de la del
professional
- Compromís amb el procés que està vivint la persona en situació de final de vida
- Canalització de les vivències pròpies a favor d’un acompanyament centrat en la
persona atesa i la seva família. |